Kiedy Warren szedł, chwiał się, jakby w głowie rozbrzmiewała mu skoczna melodia. Pogrążył się w myślach o tym, że ten Zachary to pewnie jakiś kompletny cienias. Nie podobała mu się jego powaga i brak chęci do żartów, nie podobało mu się to, w jaki sposób odnosił się do meczu jeden na jeden ani w jaki sposób zwracał się do Sierry. Był do niego bardzo zniechęcony i nie miał zamiaru przerzucać się na obiektywny sposób myślenia. Kiedy Zachary mówił coś do Sierry, Warren w komiczny sposób spróbował naśladować jego niewiele zmieniający się wyraz twarzy. Przyśpieszył znacząco kroku, kiedy trener posłał mu karcące spojrzenie, ale nie oddalił się bardzo. Chciał słyszeć, o czym Zach rozmawiał z Sierrą.
W momencie, w którym Zachary stwierdził, że zna swoje limity, Day nie powstrzymał lekceważącego parsknięcia.
-Nie sądzę- powiedział szczerze, nie tracąc rozbawienia. Lubił wyprowadzać innych z równowagi. –Słowa „tylko” i „hokej” nigdy nie idą razem w parze- dodał szorstko. Na słowa o wytrzymałości roześmiał się, tym razem bez cienia cynizmu. Przeżył w życiu dużo, ale nie zamierzał o tym opowiadać. Sam o sobie sądził, że kiedy trzeba było, był naprawdę wytrwały. Musiał tylko tego chcieć.
Trener nie potrafił ukryć zdziwienia spowodowanego słowami nowego nabytku uczelni. Otworzył oczy szerzej.
-Skoro jesteś taki dobry, to dlaczego nie spotkaliśmy się wcześniej?- zapytał Warren. –Tym, że mnie nie znasz uświadomiłeś mi, jak wielkim narcyzem jestem. Czy coś w tym rodzaju. No, ale spoko, ja też nie przepadam za częstym oglądaniem telewizji- uśmiechnął się.
Założył ręce na głowę i mrugnął do Sierry.
-Znam?- zapytał, jakby niepewnie. –Myślałem, że będziesz kibicować Zachowi. Sierra, skoro ty jesteś ****, to ja taką do sześcianu. Lubię przymiotnik „interesowna”- zamrugał ponownie.
Wbiegł do pomieszczenia i krzyknął krótko i wesoło, aby usłyszeć echo. Uwiesił się na drzwiczkach barierki lodowiska i przymknął oczy.
-Och jak tęskniłem, tyle mnie tu nie było! Jak tu fajnie i zimno! Ach, życie jest piękne!- Odepchnął się nogami od podłoża. Niska bramka i długie nogi unoszące się w powietrzu nie wyglądały dobrze, ale Warren się tym nie przejmował. Gdyby ktoś popchnął go delikatnie, mógłby z łatwością wybić mu dwa przednie zęby. Młody mężczyzna rozłożył ręce.
-Ziu- stwierdził.
-Co za pajac- skomentował trener Watson.
-Trener zastępuje Dasha?- Zaśmiał się. –Już dobrze, dobrze. Chodź, Zach, pokażę ci gdzie trzymamy sprzęt.- Po kilku sekundach stanął prosto, ale wciąż rozglądał się po hali tak, jakby sam był tam pierwszy raz.
-Nie bój nic, Sierra, Zach nie jest jeszcze w drużynie, jest dopiero zapisany, że w niej jest!- przypomniał entuzjastycznie.
Machnął ręką, aby chłopak podążył za nim. Poprowadził go jednym z tuneli, które prowadziły do szatni zawodników i pokoju narad. Włożył kluczyk od trenera w drzwi, które znajdowały się najbliżej rogu korytarza.
-Właściwie, pytałem cię już, na jakiej grasz pozycji? Nie pamiętam- mruknął podczas otwierania drzwi. Zapalił światło i wszedł do środka. Zdjął z półki czarne łyżwy z rzucającym się w oczy, żółtym logiem ich drużyny po bokach. Patrzył na logo przez chwilę i uśmiechnął się do niedźwiedzia w jego centrum.
-Mamy ten sam rozmiar- zauważył cicho, kiedy Zach zdjął z półki łyżwy. Później nie powiedział już nic- wziął resztę potrzebnych rzeczy i pośpiesznie wrócił do trenera i Sierry, jakby nie chciał ich zostawiać samych na zbyt długo. Rzucił trenerowi klucze, a on złapał je bez problemu. Warren zakładał łyżwy szybko, pokracznie rzucił się w kierunku drzwiczek i stanął na lodzie, nie zamykając bramki.
-Aaa!- krzyknął. –Z żadną kobietą nie jest tak dobrze, jak tutaj! Jak ja to uwielbiam! Sierra, patrz na mnie, zrobię piruet! Z dedykacją dla ciebie!
Pomachał dziewczynie, po czym wyjechał na środek lodowiska, stracił równowagę i upadł na tyłek.
Szedł ze spuszczoną głową. Podnosił ją tylko wtedy, kiedy mijała ich większa grupa osób przewijająca się na chodnikach. Myślał, że szybko skierują się do wyjścia, ale Pearl poprosiła o lód na opuchliznę. Kiedy tylko dotknęła jego dłoni, Savvy poczuł ciarki na plecach i z trudem wygrał z odruchem szybkiego odsunięcia się. Nie był dobrą osobą do załatwiania takich spraw, nie był też dobry w pocieszaniu.
-Na lodowisku gonimy za jednym, ale poza nim jesteśmy ludźmi. Ja z kolei jestem pewny, że nie tylko w mojej osobie, w zakresie drużyny, znalazłabyś oparcie. Niektórych trzeba tylko poznać bliżej. Każdy kryje w sobie coś dobrego, ale niektórzy mają to coś ukryte tak głęboko, że nikomu nie chce się tego… wykopywać. Taa, popisałem się myślą filozoficzną, co?- Spojrzał na nią smutnawo. Nawet już nie ukrywał tego, że myśl o Jeffie go gnębiła, ale zamierzał dotrzymać jej towarzystwa jeszcze przez jakiś czas. Przynajmniej rozmowa zaczęła brzmieć, zaczęła naprawdę istnieć. –Przeprosiłem za to, że musiałaś oglądać mnie w takim stanie. Zazwyczaj nikt nie wyprowadza mnie z równowagi w taki sposób.
Zaśmiał się cicho i krótko, kiedy dziewczyna porównała ich dłonie. Choć była wyższa i silniej zbudowana, nie miała wcale większej dłoni od niego. Mimo tego, Savvy i tak wyglądał przy niej wątło. Skrzywił się lekko, kiedy przyłożył lód do zbolałej kostki. Zastanawiał się, czy nie będzie miał problemu z trzymaniem kija, ale uznał, że wszystko powinno być w porządku, a zniknięcie zaczerwienień było kwestią czasu.
-Jasne- potwierdził. Uśmiech na jego ustach utrzymał się jeszcze przez moment.
Jego oczy przymrużyły się minimalnie, kiedy obejrzał się za jedną z kobiet pracujących w kręgielni. Patrzył się na nią do momentu, w którym nie złapał z nią kontaktu wzrokowego. Była ładna i uśmiechnęła się do niego, a on niekontrolowanie odwzajemnił to. Niewiele czasu zajęło mu odwrócenie się z powrotem do Pearl- czuł, że tamta chwila zaczynała się przedłużać. Myślał nad odpowiedzią na zaczepkę. Był zdumiony, że Pearl jest w stanie żartować. Pomyślał, że może próbuje wyrzucić Jeffa z głowy, ale jej się nie udawało, więc zaczęła żartować. Sam stosował takie zachowania, kiedy nie miał ochoty o czymś myśleć, a sprawa ta nie dawała mu spokoju.
-A mi się nie podoba- szybko wymruczał kłamstwo. Bał się, że Pearl będzie drążyć temat, albo ich rozmowa zejdzie na niewygodny tor.
-Właściwie to nie miałem okazji o tym z tobą porozmawiać; wiesz, że chodziłem z Gemmą do jednego liceum? Byliśmy w innych klasach i nie mieliśmy częstej okazji do rozmowy, ale pamiętam ją.- Miał nadzieję, że obrał bezpieczną ścieżkę rozmowy. –Może pamiętam ją też ze względu na to, że nie dało się jej przeoczyć- zaśmiał się, ale dał do zrozumienia, że nie miał na myśli niczego negatywnego.
Ostatnio zmieniony przez Airi (20-03-2019 o 22h12)