A która z twoich stylek jest najładniejsza?
Pierwszy, najważniejszy i najlepszy
Toyotomi Hideyoshi. Uważam, że był najpotężniejszym władcą w Japonii, bystry i przebiegły jak lis. Pochodził z chłopskiej rodziny i nie miał szans na tytuł shoguna, a jednak został adoptowany przez rodzinę Fujiwarów (to jest taka rodzina w Japonii, coś na wzór, idk Czartoryskich czy Potockich - każdy cesarz był z nimi jakoś spokrewniony i przez wiele lat to oni sprawowali faktyczne rządy - przez wiele lat, mam na myśli kilka epok historycznych w Japonii) i sprawował rzeczywiste rządy, które ożywiły Japonię pod wieloma względami. Nie był tylko dobrym wojownikiem, strategiem i władcą, ale także był człowiekiem kultury, interesował się sztuką, m.in. parzeniem herbaty i jestem pewien, że doskonale opanował wszystkie sztuki klasyczne (z konfucjanizmu, łucznictwo, kaligrafia, ceremonia etc.). Generalnie uważam, że był najbardziej wpływowym władcą Japonii i jednym z najlepszych. Nie był idealny, popełniał błędy i podobno był brzydki, ale ja w to ostatnie nie wierzę.
Zapomniałem jakie było pytanie, a wiem, że chciałem jeszcze wymienić kogoś.
Chyba Wu Zetian, ojejku ona też była cudowna! To ona rozpowszechniła buddyzm w Chinach, była jedyną kobietą cesarzową (czy na świecie w ogóle były inne kobiety, które oficjalnie były CESARZOWYMI SPRAWUJĄCYMI PEŁNIĘ WŁADZY), dążyła do równości płci na dworze chińskim, była mecenaską kultury, ba, gdyby nie zazdrosny syn, ustabilizowałaby własną dynastię, a swoją córkę wyszkoliła tak, że to ona rzeczywiście sprawowała rządy zamiast jej brata! Niestety nie udało jej się zostać drugą cesarzową i musiała abdykować, bo kultura chińska jest bardzo patriarchalna teraz, a co dopiero kiedyś. Generalnie, gdyby dano jej szansę to uczyniłaby Chiny krainą herbatą i pierożkami płynącą! Już dzięki jej reformom zanim została cesarzową, kraj miał się dobrze, a co dopiero potem. Ba! Dynastia Tang jest jedną ze złotych epok, zwłaszcza jej początek, na który Wu Zetian miała ogromny wpływ!
Ostatnio zmieniony przez falafel (10-07-2021 o 11h45)