Otworzyłxbyś pudełko Pandory? Oczywiście nie wiedząc co jest w środku
Wolę dostawać. Dawanie mnie stresuje
Ostatnio zmieniony przez Noku (04-08-2021 o 09h34)

Strony : 1 ... 770 771 772 773 774 ... 1527
Otworzyłxbyś pudełko Pandory? Oczywiście nie wiedząc co jest w środku
Wolę dostawać. Dawanie mnie stresuje
Ostatnio zmieniony przez Noku (04-08-2021 o 09h34)
Ostatnio zmieniony przez Seasaidh (04-08-2021 o 11h25)
Długie czy krótkie włosy?
Ostatnio zmieniony przez Deergod (04-08-2021 o 11h33)
Gdybyś miał przeprowadzić się do jakiegoś innego kraju, to jakiego?
Odnośnie teledysku, który MEGA mi się podoba wizualnie to aktualnie żaden nie przychodzi mi do głowy. No i przy słuchaniu muzyki teledysk to akurat najmniej ważna dla mnie rzecz xd
Ostatnio zmieniony przez Cansani (04-08-2021 o 17h02)
Jest jakiś teledysk, który Ci się bardzo podoba? Ogólnie wolisz słuchać samej muzyki czy przy okazji oglądać teledyski?
No ja mam nadzieję, bo porysowała bym trochę ale to trzeba gadać z tymi co rozdają wyzwania xd
Ostatnio zmieniony przez Skaen (04-08-2021 o 11h48)
Ostatnio zmieniony przez Markiz (04-08-2021 o 11h39)
Wzięłabyś udział w randce w ciemno?
Bardzo dobrze ^^ Jest bardzo fajny, wygodny, no nie miałem świadomości jak bardzo mi potrzeba więcej przycisków na boku :D
Ostatnio zmieniony przez Noku (04-08-2021 o 18h09)
Ostatnio zmieniony przez Markiz (04-08-2021 o 12h12)
Co miłego ostatnio dla siebie zrobiłaś?
// Rzeczywiście "miłość" Wokulskiego do Izabeli jest nieugruntowana (w końcu zobaczył ją tylko raz w teatrze i zakochał się w wyobrażonych przez siebie cechach, którymi sam ją obdarzył w swoim umyśle - tutaj przejawia się romantyczna strona jego charakteru) i upór z jakim starał się ją zdobyć dla większości ludzi jest niezrozumiały, dla mnie zresztą też. Jednak uwielbiam "Lalkę" za to, że dążenie do małżeństwa z Izabelą jest tylko przykrywką dla odkrywania samego siebie. Wokulski jest neurotyczny, a jednak wszystko, co robi jest przemyślane. Bezustannie analizuje siebie, swoje emocje, swoje życie oraz świat wokół niego, a to sprawia, że jest fascynującym bohaterem.
Doskonałą rzeczą w książce jest to, że absolutnie żadna postać nie jest jednowymiarowa, każdy ma swoje wady i zalety, każdy ma własny, subiektywny sposób postrzegania świata. Przejawia się to na przykład w plotkach, które krążą o Wokulskim, jedni widząc jego hojność i wytrwałość uważają go za złotego człowieka, inni na podstawie tych samych czynów wysnuwają własne teorie, o tym, że musi gardzić innymi kupcami, skoro tak bardzo rwie się do arystokracji, itd. itp.
Cierpienie Wokulskiego spowodowane przez wykluczenie ze wszystkich grup społecznych (kupcy darzyli go niechęcią, bo miał ambicje zdobycia wyższej edukacji, a inteligencja, ponieważ w ich oczach był zwykłym kupcem galanteryjnym) są częścią tożsamości Wokulskiego, ponieważ są to rzeczy, które miały duży wpływ na jego życie i formowanie się jego charakteru, ale nie uważam, żeby Wokulski traktował je religijnie i podporządkowywał pod nie wszystkie swoje działania, a bo on jest taki nieszczęśliwy, niezrozumiany, ten świat jest nie dla niego. Był nieszczęśliwy, był niezrozumiany, czuł, że nigdzie nie ma dla niego miejsca, ale to cierpienie było dla niego katalizatorem do działania. Nie upłakał się i nie zaczął pisać wierszy, jaki jest smutny, tylko poddawał wszystkie swoje uczucia analizie, wyciągał wnioski i podejmował działania, z których również wyciągał wnioski i w ten sposób rozwijał się na przestrzeni powieści i poznawał lepiej siebie i mechanizmy rządzące światem wokół siebie.
Dziękuję, za wysłuchanie mojego TedTalk'a, mam nadzieję, że rozumiesz już lepiej, dlaczego ta powieść zrobiła na mnie takie wrażenie ^^
Ostatnio zmieniony przez Qoona (04-08-2021 o 12h36)
Nie przeszkadza ci martyrologia w Lalce? Co sprawia, że jest to dla ciebie lektura nad lekturami (osobiście bardzo nie lubię, bo kojarzy mi się z ubóstwianiem Wokulskiego, który dla mnie jest starym creepem i stalkerem i chcę wiedzieć co widzą w tym inni)?
Zaoferujemy im pracę, żeby trzymali warty za nas???
Czy szukamy egzorcysty???
/dobrym słowem?? czy to za mało?
Ostatnio zmieniony przez falafel (04-08-2021 o 12h26)
Ostatnio zmieniony przez Markiz (04-08-2021 o 13h29)
Jaką książkę zamówiłaś?
XDD
// tak, parę w sumie, np. przygryzanie warg
Masz jakiś odruch nerwowy, jak np. bawienie się kosmykiem włosów lub coś podobnego?
// MLASKANIE, ughhhhhh... I głośne przełykanie ~ . ~
Ostatnio zmieniony przez Qoona (04-08-2021 o 13h09)
Ostatnio zmieniony przez Deergod (04-08-2021 o 13h39)
Ostatnio zmieniony przez Markiz (04-08-2021 o 14h52)
NO I CO TO ZA KSIĄŻKA?
Jeśli tylko Agreścik się zgodzi.
Ostatnio zmieniony przez falafel (04-08-2021 o 15h04)
Ostatnio zmieniony przez Markiz (04-08-2021 o 14h59)
czy jest coś, co bardzo długo szukasz?
/nie gotuję zbyt wiele, ale bardzo lubię robić tofu w sosie pomidorowym z odrobiną srirachy, przepis nie wiem skąd mama mi to pokazała XD
Ostatnio zmieniony przez Yisynore (04-08-2021 o 15h52)
Masz jakieś ulubione przepisy?
To było chyba ponad 2 lata temu i byłam na jakiejś komedii ale nie pamiętam już jej tytułu.
Ostatnio zmieniony przez Skaen (04-08-2021 o 15h28)
Kiedy i na czym ostatnio byłaś w kinie?
Do kina chodzę raczej rzadko, co jest głównie spowodowane tym, że strasznie długo zajmuje mi przekonanie się do zobaczenia czegoś.
Zazwyczaj film w kinie oglądam tylko jeśli przejdzie przez kilka etapów: najpierw się nim zainteresuję, później z recenzji dowiaduję się czy warto. Taki film odczekuje swoje 2 tygodnie mojego niemrawego zbierania się i jeśli wtedy dalej jest w kinach, to idę.
Ostatnio zmieniony przez TheBoxOfPlague (04-08-2021 o 15h37)
Ostatnio zmieniony przez Markiz (04-08-2021 o 17h03)
Na co brakuje Ci czasu?
/Coś tam od zawsze bazgrałam, ale dopiero w liceum zaczęłam więcej, głownie przez kilka spoko osób, które mnie w tym wspierały. Plus miałam tam ziomkę, która uświadomiła mnie, że istnieje coś takiego jak tablety graficzne (do tej pory myślałam, że ci wszyscy ludzie rysujący w digi potrafią działać takie cuda myszką xD), więc jakoś po maturach kupiłam pierwszego wacoma i tak jakoś poszło dalej.
Ostatnio zmieniony przez Evalyn (04-08-2021 o 18h10)
Jak zaczęła się Twoja przygoda z rysunkiem?
Edit: Uhhhh w sumie wiele rzeczy xD
Najbardziej chyba to, że nauka i szlifowanie nigdy się nie kończy na dobrą sprawę i to, że zawsze chce się porównywać do lepszych od siebie i przy okazji ciągnąć się w dół bo pain so sweet. No i ból jak wrzucasz gdziekolwiek na społecznościówki by potem okazało się, że ktoś repostuje i zgarnia cały fejm albo po prostu kradnie.
Ostatnio zmieniony przez Shemei (04-08-2021 o 17h26)