1. Absynt
@Noku, Polecałam mu już niezliczoną ilość razy moją najukochańszą książkę "Szczygła" Donny Tartt, ale na pierwszy ogień poszła "Śmierć Komandora" Harukiego Murakamiego c:
Nawet się nie będę rozpisywać, bo z doświadczenia wiem, że jak zacznę opowiadać jakim doświadczeniem było dla mnie czytanie "Szczygła", to skończę dopiero za pół godziny i wyjdzie z tego komicznie długo post xD
Powiem tylko tyle, że jest to książka, która nie serwuje ci niczego na tacy, przedstawia ci konkretne ludzkie życie i robi to z perspektywy pierwszej osoby liczby pojedynczej. Widzisz świat tak, jak widzi go bohater, a to jest po prostu niewiarygodne, jak jest on realistyczny i jak doskonałą i szczegółową imitacją prawdziwego życia jest cała książka. Bohater nie jest w żaden sposób wszechwiedzący, ogranicza go własna subiektywność, tak jak każdego z nas, jest uczestnikiem zdarzeń, które jednoznacznie ocenia i my, jako czytelnicy mu wierzymy, a dwieście stron dalej, kiedy jest już dorosły i on i my z zaskoczeniem dowiadujemy się, że z perspektywy innych otaczających nas ludzi sytuacja wydawała się być zupełnie inna, że nasza ocena była błędna i niedoinformowana. Całość jest naprawdę fascynująca, ponieważ pozwala nam dosłownie wejść w życie człowieka skrzywdzonego, patologicznego i na własne oczy prześledzić w jaki sposób zawędrował do takiego miejsca w tym życiu, w którym się znalazł, złe moralnie zachowania, które dla większości z nas są zupełnie niezrozumiałe stają się dla nas jasne, rozumiemy ciąg przyczynowo skutkowy, który do nich doprowadził, ponieważ obserwowaliśmy go z pierwszej ręki i cały czas mieliśmy pełną świadomość uczuć i przemyśleń bohatera.
Jest to absolutne arcydzieło, które sprawia, że jesteśmy w stanie zobaczyć człowieka tak innego, tak złego, tak zniszczonego psychicznie jako identycznego jak my - tak samo czującego. Niesamowita rzecz i bardzo rozwijająca, będę polecać każdemu do końca życia.
Natomiast "Śmierć komandora" to pierwsza książka Murakamiego z jaką się zetknęłam, oczarowała mnie ona swoją subtelną nadnaturalnością przeplatającą się z realizmem, pięknym językiem, wdzięcznymi opisami i fascynującą historią.
No i oto były właśnie książkowe polecajki Qoony :D
Ostatnio zmieniony przez Qoona (04-06-2021 o 21h46)