1. Obsydian.
@Nymfa, podejrzewam, że vice-versa u mnie
Ja na razie znikam, nie wiem czy jeszcze wrócę, więc w razie czego dobranoc.
Ostatnio zmieniony przez Vandea (08-06-2021 o 19h49)

Strony : 1 ... 935 936 937 938 939 ... 1326
1. Obsydian.
@Nymfa, podejrzewam, że vice-versa u mnie
Ja na razie znikam, nie wiem czy jeszcze wrócę, więc w razie czego dobranoc.
Ostatnio zmieniony przez Vandea (08-06-2021 o 19h49)
1. Cień
O zastrugiwaczce nigdy nie słyszałam, ale ostrzynka jeszcze mi się zobaczyło w jakiejś książce, chociaż z samym użyciem się nie spotkałam xd
Pamiętam mój szok jak pierwszy raz w życiu przeczytałam w jakiejś książce określenie "siatka" na torebkę foliową. Siatka kojarzy mi się z czymś w stylu sieci rybackiej i nie potrafiłam sobie wyobrazić noszenia w tym zakupów XD
@Faren Było męcząco, pot i łzy głównie, ale chyba pozdawane xd Zawsze łapię straszny stres jak piszemy kolokwia na kamerkach, więc to chyba główny powód mojego wyczerpania XD
@Vandea Dobranoc ^^
Ostatnio zmieniony przez Idriana (08-06-2021 o 19h53)
1. Obsydian
@Deer jaką agresja! Powinnam zgłosić groźby karalne? Jestem pewna że połowa dzieci w przedszkolu tak mówiła. [Pisane z przymrużeniem oka ]
Ostatnio zmieniony przez Myrida (08-06-2021 o 19h53)
1. Obsydian
@Vandeo dozobaaczenia
@Idriana a to ja pisałam, że się zbieram? Nie wyganiaj mnie T^T
1. Absynt
Idriana przerażasz mnie, bo ja mówię na te foliówki normalnie siatki xD No i co do tych egzaminów to mogę sobie tylko wyobrazić, że może być ciężko xD
1. Cień
@Nymfa Wybacz, pomyliło mi się ;-; Bardzo przepraszam, nie chciałam nikogo wyganiać <3
@Faren Foliówki to z tego co wiem bardziej łódzka naleciałość, więc nie zdziwiłabym się, jakby w niezbyt wielu miejscach się tak na nie mówiło xd Siatka chyba jest znacznie popularniejsza, ale jak usłyszałam to pierwszy raz, to nie mogłam zupełnie zrozumieć xd
Absynt 1
Dla mnie siatka czy foliówka to spoko, zrozumiem, ale jak usłyszałem gdzieś zrywka, to miałem what is that
1. Obsydian
Siatka pasuje, nawet chyba na starych filmach widać, że nosili zakupy w takich siatkowanych, przypominających faktycznie rybackie sieci "reklamówkach"
2. Obsydian
U mnie:
Siatki na ziemniaki/mandarynki/piwo
reklamówka wygląda tak
a to torba foliowa
1. Lśniąca
A u mnie się mówi na foliówkę właśnie zrywka. Wynika to - jak sądzę - z tego, że czasem te reklamówki (tak, tego słowa też używamy!) zrywało się ze stojaczów, na których były własnie takie torby. A tak poważnie, to nie mam pojęcia. Ale mówimy na to wymiennie foliówka - zrywka - reklamówka.
Ostatnio zmieniony przez Deergod (08-06-2021 o 20h05)
1. Absynt
Widać że życia nie znam, skoro nigdy nie spotkałam się ze zrywkami xD A siatki i foliówki mówię prawie przez całe swoje życie i raczej moje częste wyjazdy do Łodzi się z tym nie pokrywają. xD
1. Cień
Siatka ma sens, tylko właśnie brak styczności z tym słowem spowodował u mnie spory szok kulturowy, no cóż, the more you know xd
@Lexi U mnie identycznie - foliówka/zrywka ewentualnie reklamówka. Ta zrywka właśnie chyba się wzięła z tego odrywania, a przynajmniej tak by pasowała geneza
1. Obsydian
Pierwsze słyszę zrywkę. Nie wpadła bym że chodzi o reklamówkę. Foliówkę też raczej nie kojarzę.
Ps: Słowo "Foliówka" nawet słownik w telefonie mi podkreśla na czerwono XD
Ostatnio zmieniony przez Myrida (08-06-2021 o 20h08)
1.Absynt
Zawsze w sklepie jak były przy warzywach do pakowania owoców i warzyw mówiło się po prostu woreczek
siatka/reklamówka (parę razy usłyszałam gdzieś foliówka) - takie duże foliowe na zakupy
torba - materiałowa i papierowa
Zabawna sytuacja bo ostatnio oglądałam o tym nawet film na yt. Tam pierwszy raz zrywka słyszałam.
Ostatnio zmieniony przez Floy (08-06-2021 o 20h08)
2. Absynt
Ale mi zrobiliście zonka z tymi słowami. xD Będę miała czym szpanować przed babcią na zakupach xD Ona najczęściej mówi siatka xD
Ostatnio zmieniony przez Faren (08-06-2021 o 20h09)
Absynt 3
Ja uwielbiam słuchać takich starych Krakusów, co mówią bardzo w gwarze, tych ich przekleństw, pełno -że np. idźże, zróbże i ogólnie takich regionalizmów.
Bardzo dobrze słucha mi się też góralskiego i śląskiego, mimo tego, że ledwo rozumiem jakikolwiek, ale podobają mi się ;-;
711
Ostatnio zmieniony przez falafel (08-06-2021 o 20h13)
1. Cień
Jak to mówią - język polska, piękna język. Dlatego zawsze jak jadę gdzieś na kompletnie inny koniec Polski to mówię w sklepie o reklamówce/torebce jednorazowej, bo to brzmi jeszcze tak w miarę uniwersalnie xd
@Faren No wiadomo, szpan musi być! Ja często tak "szpanuję" przed rodzicami i mówię celowo, że wychodzę na pole (oczywiście w duszy dalej na dwór) tylko po to, żeby usłyszeć, czy ziemniaki będę kopać xD
1.Absynt
@Idriana jakie piękne. Genialne
2. Absynt
Idriana jak raz mi znajoma napisała, że wyszła na pole z laptopem to miałam takie wait wat? xDDD
Teraz z inną zaprzyjaźnioną duszą się wyzywamy od wieśniaków i uzurpatorów, jak któraś rzuci tekstem że "idzie na dwór/pole". <3
Ostatnio zmieniony przez Faren (08-06-2021 o 20h16)
1. Obsydian
Miłych rozterek na forum wszystkim, ja się zbieram.
@Floy fajny look.
1. Cień
@Faren Myślę, że kompromis "na zewnątrz" jest w takiej sytuacji najbardziej bezpieczną opcją XD
@Floy A dziękuję ;p
2. Cień
Matko, dopiero teraz mam choć chwilę wytchnienia. xD
Ale jest dobrze. Poprzenosiłam już wszystkie pudła. Jeszcze został komp, xbox, biurko i kosz z ubraniami. I mogę jutro sprzątać. ^^
A dzisiaj będę już spać na nowym mieszkaniu.
Ostatnio zmieniony przez Seitylli (08-06-2021 o 20h19)
1. Obsydian
To jak wszyscy z obsydianu znikają, to ja też
Jutro ciężki dzień a mam sporo rzeczy do zrobienia jeszcze
Miłego wieczoru wszystkim życzę
@Seitylli gratulacje! Oby w nowym domu miło się mieszkało
Ostatnio zmieniony przez Myrida (08-06-2021 o 20h20)
1.Absynt
@Nymfa dziękuje
Jak już o siato-torebko-woreczko-zrywko-foliówkach było to może teraz pochwalcie się jak nazywacie kawałek chleba?