⟐ Ten jeden wątek z nowym postem każdego dnia ⟐
Pożar pożarem ale jakoś mnie tak tknęło kiedyś by skopiować sobie pierwszy post mojego wątku jeszcze przed tym cyrkiem no i proszę, przydało się. Dzięki temu mogę odbudować temat szybko i bez większego bólu. No, powiedzmy, bo trochę już postów tam miałam no ale trudno.
Zaczynamy od zera.
Rysunkiem (digital) zajmuję się w sumie profesjonalnie od ponad dziesięciu lat (a nieprofesjonalnie tradycyjnie od dziecka, ciężko byłoby mi określić dokładne ramy czasowe bo rysuję w sumie odkąd pamiętam) i pracuję w branży designu postaci (jestem samoukiem btw). W sumie jak kogoś to interesuje to chętnie podzielę się odczuciami, tym jak się pracuje i jak ogólnie to wszystko wygląda. Plusy i minusy w skrócie.
Poza zarabianiem na chleb moimi pracami rysuję też dla siebie żeby nie zwariować - mam sporo OC'ów i z pewnością będą się tu przewijać ich twarze. Tak dosłownie głównie twarze bo nie mam za bardzo czasu i cierpliwości by robić half czy fullbody.
Aktualnie staram się odejść od semirealizu z naciskiem na realizm i popchnąć swój styl bardziej w kierunku mocnej stylizacji, bawienia się konceptem i kompletnie odejścia od "to jest poprawne a to nie bo nie ten styl". Przyznaję, że jestem dla siebie okropnie surowa jeśli chodzi o rysunki i staram się z tym walczyć, bo nigdy idealnie nie będzie a jeśli coś jest źle to nie koniec świata i następnym razem będzie lepiej. Życie jest za krótkie po prostu.
Jeśli kogoś to interesuje, sprzęt na którym pracuję to Wacom Cintiq 13HD oraz od niedawna - iPad Pro. Program jakiego używam na PC+Wacomie to Clip Studio Paint a na iPadzie korzystam z Procreate.
Linki do wszelkich moich stron tutaj w kolejności od najczęściej używanych do tych najmniej - Insta dajmy na to mam tylko po to by zaklepać nick i nie słuchać jojczenia znajomych którzy piszczą że nie mam facebooka.
Mam też serwer na discordzie skupiający się na moich designach (wrzucam ogłoszenia kiedy je wystawiam, kiedy robię jakieś eventy darmowe czy streamy) ale znajdują się tam też pokoje do porozmawiania o grach, filmach, muzyce czy wrzucaniu swoich własnych prac i skupianiu się na konstruktywnej krytyce. Tam też streamuję (dzielę swój ekran) swoje prace i odpowiadam na pytania. Najczęściej w godzinach wieczornych/nocnych. Zaznaczam jedynie, że serwer jest w pełni anglojęzyczny i tego języka używamy w komunikacji ze wszystkimi użytkownikami.
Trochę o moich pracach i tym jak będę je oznaczać w spoilerach:
⟐ OC ⟐ - Raczej nie ma co tłumaczyć, pod tym tagiem będę wrzucać moje postacie (rzadziej OC przyjaciół ale nie chcę je wrzucać w "inne"), włączając w to WIP'y (work in progress).
⟐ SECATI ⟐ - Moje closed species (Secati i Jawlety) - designy które trzymają się danego canonu i lore, stworzone od zera przeze mnie, mają swoją grupę na dA, TH jak i własny serwer na discordzie (link wyżej). Podlegają większej ilości zasad niż one-offy poniżej. Znajdą się tu również WIP'y (work in progress).
⟐ DESIGN ⟐ - Designy które nie podlegają pod żadne z moich closed species - nie mają określonej rasy ani settingu, kupujący może je używać w jaki chce sposób (poza komercyjnym). Znajdą się tu również WIP'y (work in progress).
⟐ ARTFIGHT ⟐ - Coroczny event który zaczyna się od 1 lipca i trwa cały miesiąc polegający na "atakowaniu" OC'ów ludzi swoimi artami. Będzie się pojawiać w lipcu bo wtedy też robię sobie wolne od adoptów i całej reszty i po prostu się bawię.
⟐ INNE ⟐ - Memy, inne designy które podlegają pod nie-moje closed species, OC innych ludzi niż moi przyjaciele i wszystko co nie wpada w poprzednie kategorie będzie tutaj.
No to wstęp zakończony i żeby nie było, że nielegalny wątek, wrzucam tu trochę prac z tego roku (kliknięcie na dany rysunek odeśle was do strony na dA gdzie jest upload, jako że to moja "główna" strona) i następne będę dodawać już na bieżąco jak coś skończę. Jak ktoś jest zainteresowany całymi galeriami, linki są na początku tematu (polecam jak pisałam wcześniej dA bo tam jest najwięcej i wszystkie są "up to date").
⟐ OC ⟐
Trochę rysunków moich OC z tego roku.
⟐ SECATI ⟐
Czyli trochę moich mackowych designów.
⟐ DESIGN ⟐
Czyli cała reszta sprzedanych designów
⟐ INNE ⟐
Czyli cała reszta która nie pasuje do poprzednich kategorii.
No i to byłoby na tyle na razie. Zapraszam w moje progi, macek wystarczy dla każdego ^u^
Chętnie odpowiem na pytania dotyczące no... Wszystkiego co tu się znajduje. I miejmy nadzieję tym razem wątek będzie miał się zdecydowanie lepiej.
Nie mogę tu też zapomnieć o wielkich podziękowaniach dla @Mirage który dawno temu zrobił mi mackowo-gwiazdkowe ozdobniki które wykorzystuję aktualnie w tym temacie i jako swoją sygnę.
Ostatnio zmieniony przez Shemei (16-03-2024 o 00h50)