Absynt 2
@Floy chodzi ci o bochenek, piętę czy kromkę???

Strony : 1 ... 936 937 938 939 940 ... 1326
Absynt 2
@Floy chodzi ci o bochenek, piętę czy kromkę???
1. Obsydian
@Floy kromka. Piętka to kwestia konkretna część chleba
Ostatnio zmieniony przez Myrida (08-06-2021 o 20h23)
1. Absynt
A ja powinnam się powoli ogarniać do pracy, a tak mi się nie chce >.>" Poproszę kopa na rozpęd ;<
Na końcówkę od chleba? To zależy. Albo piętka albo ta dolna część partii pleców. xD
Ostatnio zmieniony przez Faren (08-06-2021 o 20h23)
1. Lśniąca
Co do śmiesznych (lub i niezręcznych) sytuacji, to znajoma mojej siostry z pewnej część Polski przeprowadziła się do Łodzi, by tam studiować. Jej folia aluminiowa wreszcie się skończyła i poszła do małego sklepu osiedlowego zakupić jedną. Tłumaczyła pani przez 3 minuty czym jest "pazłotko", bo pani się z czymś takim wcześniej nie spotkała. I nie, nie chodziło o tę złotą folię, w której są cukierki, a faktycznie o srebrną aluminiową. Po prostu w domu u niej się tak mówi na to.
U mnie się mówi na to kromka, a na piętkę... no piętka.
1. Cień
@Floy Tak normalnie to kromka, chyba że chodzi o przylepkę, tu już zaczynają się spory xd
@Seitylli Gratulacje! Super że udało Ci się już wprowadzić! ^^
@Lexi O kurcze, mina tej pani w sklepie musiała być bezcenna <3 Chyba też nigdy nie słyszałam określenia "pazłotko", coraz więcej się z tego wątku dowiaduję xd
@Faren Kop na rozpęd! ヽ(^▽^)ノ┌┛
Ostatnio zmieniony przez Idriana (08-06-2021 o 20h28)
1. Obsydian
@Lexi nie mogę pani ekspedientki winić. W życiu bym nie wpadła że na srebrną folię ktoś mówi złotko ¯\(◉‿◉)/¯
Spotkałam się z nazwą sreberko, ale nie złotko
@Faren marsz do pracy! Pomyśl o wypłacie! Jesteś nowo zatrudnionym pracownikiem, mówisz okazać entuzjazm! Batman absyntu nie może być leniwy! Musi się poświęcić swoim obowiązkom nawet jak mu się nie chce!( ゚Д゚)<!!
Ostatnio zmieniony przez Myrida (08-06-2021 o 20h29)
1. Absynt
@Lexi nie wpadłabym, że o aluminium/sreberko chodzi.
Co do pytania @falafel chodzi mi o tą środkową część chleba, którą smaruje się masłem, kładzie dodatki, dokłada drugą bliźniaczą i robi kanapkę
Ostatnio zmieniony przez Floy (08-06-2021 o 20h27)
2. Absynt
Lexi "pazłotko" słyszę pierwszy raz w życiu xD Zawsze mówiłam sreberko w domu, a w sklepie szukałam folii aluminiowej. xD
Myrida i właśnie dlatego jesteś moim lokajem, tylko ty potrafisz mnie zmotywować do działania XD
Idriana ała... Poczułam tego kopa xD
1. Cień
Coś czuję, że team "przylepka" jest tutaj mały xd
Ale na tę część chleba, z której robi się kanapki, to zawsze mówię kromka i wydawało mi się, że to chyba takie dość uniwersalne słowo
@Faren Zawsze mogę rzucić stołem ^^
I tak serio to trzymam kciuki żebyś jakoś w tej pracy się trzymała, nocne zmiany muszą być strasznie męczące ;-;
Ostatnio zmieniony przez Idriana (08-06-2021 o 20h35)
1.Absynt
Taka cudowna zgodność. Aż przydałby się ktoś kto wejdzie tu cały na biało. Czyli nikt z stąd nie używa skibka??
2. Absynt
Idriana akurat nocki lubię, chociaż nowa praca to nowe warunki. Prawdziwy chrzest będę miała w piątek jak będę sama. Aha hotel jest w sąsiedztwie z klubami. :')
Floy błagam nie niszcz mi już mózgu xD
Ostatnio zmieniony przez Faren (08-06-2021 o 20h39)
3. Absynt
Hej C: Przybyłam tylko dać znać że żyję, wróciłam do starej stylki i wracam do pisania licencjatu bo terminy gonią xD
Chciałam dzisiaj przedłużyć ale jakby w mojej uczelni kosztuje to 500 zł więc no nie xD
712
Ostatnio zmieniony przez Meliah (08-06-2021 o 20h41)
1. Cień
O kurcze, zupełnie zapomniałam, że tak też można na to powiedzieć, ale w życiu nie spotkałam się z faktycznym użyciem tego słowa xd
@Faren Trzymaj się tam, na pewno dasz radę! Dużo wytrwałości życzę <3
@Meliah Dzień dobry! Powodzenia z licencjatem ^^
Ostatnio zmieniony przez Idriana (08-06-2021 o 20h41)
1. lśniąca
Kochani, a jagodniki czy jagodzianka?
Wiecie, czym jest zalewajka?
1. Cień
@Lexi Jagodzianka, z określeniem "jagodniki" chyba nigdy się nie spotkałam
A co do zalewajki to u mnie się tak mówi na taką zupę, ale nie jestem pewna, czy o to chodzi
1. Obsydian
Czym są jagodniki i zalewajka, halo
Ostatnio zmieniony przez Marjorie (08-06-2021 o 20h43)
2 Obsydian
@Lexi jestem pewna że żadnej z tych potraw nigdy nie próbowałam. Natomiast jestem pewna że jagodzianka i zalewajka są mi znane. Niestety nie pamiętam czy z życia czy też z literatury
Ostatnio zmieniony przez Myrida (08-06-2021 o 20h44)
1. Absynt
No tak jeszcze mi jagodzianki zepsujcie (ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻
A zalewajka to nie taka zupa? xD
Idriana przyda się xD
Meliah wierzę że dasz radę!
1. Lśniąca
Jestem z łódzkiego - u mnie się mówi jagodniki. W sklepach z zamiarem kupienia tzw. jagodzianek, kupujecie jagodniki.
A zalewajka To "tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego."
Absynt 1
Zalewajka to bardzo dobra restauracja na krakowskim Kazimierzu, polecam!
Ostatnio zmieniony przez falafel (08-06-2021 o 20h46)
1.Absynt
Jagodnik brzmi jak idealna nazwa dla Eldaryowego grzyba
Of course jagodzinaki
Googluje właśnie co to zalewajka
Ostatnio zmieniony przez Floy (08-06-2021 o 20h47)
1. Cień
@Lexi W sumie dziwna sprawa, też jestem z łódzkiego i u mnie to zawsze są jagodzianki, cóż to za niezgodności się pojawiają xd
A co do zalewajki to jesteście team z zasmażką czy bez zasmażki? XD
1. Absynt
Polecam też zalewajkę mojej babci, bardzo dobrą robi.
W sumie zalewajka mocno kojarzy mi się z dzieciństwem bo lubiłam a babcia żeby dogodzić to często mi gotowała. xD
Ostatnio zmieniony przez Evalyn (08-06-2021 o 20h48)
1.cień
@Lexi Cooo, co co co, ja również z łódzkiego i nigdy nie spotkałam się z określeniem jagodniki. Autentycznie zawsze kupowałam jagodzianki
Btw, witam zebranych
1. Absynt
Aż pobiegłam te jagodniki skonsultować z moim łódzkim ekspertem od wszystkiego, bo nie wierzę. Tu mnie w balona robicie xD Brzmi tak jak Floy mówi jak jakieś żarło przyniesione przez chowańca w Eldaryi. xD